fuhhh... tgk tajuk rase-rasenya terliur x???
hihihi....
dan sememang-memang nya THIS IS MY FAV !!
simple jew lar wey...
sebab nk ringkas jew tp SODAP !!.
dan ini adelah resipi mak aku yang turunkn kt aku..
okey, juz straight to the point..

BAHAN-BAHAN :
- ikan kembung 3-4 ekor " nak guna ikan lain pon boleh "
- bawang besar 2biji
- bawang putih 2ulas
- kunyit seinci
- cili api 7batang
- serai
- santan " nak senang beli yg da siap kt pasar.. ala yg setakat sebungkus yg comey2 tuh "
- minyak masak
- secubit garam/ satu sudu teh garam
- nenas sebiji " yang kecik pon okey "


- kisarkan bawang besar, bawang putih, kunyit dan cili api tuh sekali.
TETAPI KALAU RAJIN gunalah tradisional..KEBOOM!!!guna lesung ea adik2.. - serai tuh kasik ditumbuk sedikit atau bahasa mak saya " TUMBUK INCAP2"
- kemudain panaskan kuali anda dan kemudian tuangkan minyak..
- panaskan minyak terlebih dulu. TAPI JANGAN TERLEBIH!!
- kemudian tumiskan serai dan diikuti dengan rencah tadi.. KENAPA SERAI DULU ?? nanti ea..
- bila bau dah wangi, rencah tadi dah garing atau kekuningan baru masukkan santan..
- kacau sama rata.. dan perlahankan api sebab tak nak pecah minyak.
- kemudian barulah anda masukkan ikan yang sudah disiang..
- nenas yang sudah dipotong dimasukkan jua.
- dan akhir sekali letakkan sedikit garam dalam masakan.
- bila isi ikan tuh dah masak dan kuah nya pun cun, matikan api.
- dan HIDANGKAN!!


hmm.. nak share few tips from my mom. kalo ade yg xtwu ley try.. kalo yg twu, msti ckp " KESIAN TGK BDK NI "

- kenapa serai dulu ea.. sebab nk kasik wangian dan rasenya ade dalam masakan lemak nie.
- ada juga letak asam keping setakat 1-2 jew tuk hilangkan bau hanyir.
- kalau rencah guna lesung, tumbuk kan sekali garam tadi dengan rencah. mak ckp tak perlu guna garam banyak sgt. sbb kalo da tumbuk kemasinannya akan lebih terserlah.
- untuk yang xberapa nak gemar ikan atau aym yang terus dimasukkan dan hanya tunggu masak, boleh try gorengkan dulu ikan atau ayam. tp xperlu ea sampai garing.
- untuk nenas, kan da kasik nenas dipotong. rebuskan terlebih dlu. kasik dy soft sikit.
- dan air rebusan nenas tuh boleh dimasukkan sedikit dalam masakan. haa. baru kena lemak PLUS2 MASAM.
inilah hasilnya.. "erk, tinggal sekor jew?? "
second round. 4hrs after lunch.. " sebab tuh ko debab"
p/s : kalau terkurang, tegurkan.. dan tambahkan yang terkurang. thank you..
THANK YOU FOR READING..

Saya masukkan air nenas semua..masam-masam manis gituu! Sedoppp
ReplyDelete